Echipament foto

Scurt istoric

Primii pași pe drumul acesta, i-am făcut împreună cu un aparat de fotografiat Sony H2, care în 2006 a fost oarecum decent. Lent, blițul intern se încarca foarte greu și aveam un singur card de memorie de 128 mb și cațiva megabytes interni care ajungeau pentru aproximativ 120 cadre. Primul aparat cu un feeling mai profesional a venit în 2008, un Nikon D60 împreuna cu un obiectiv standard 18-55mm. La toate aspectele era cu totul ceva mai bun. A urmat ca îmbunătățire la echipament, un bliț Nissin și nu după mult timp un alt aparat și un obiectiv cu focală mai stransă, D5100 împreună cu 55-200mm. Am prins tot mai mult drag de fotografie și mi-am dat seama că am nevoie de un obiectiv mai luminos și cu un caracter mai interesant, așa că am achiziționat prima lentilă cu focală fixă 35mm 1.8. Din punctul acesta am început să fiu și mai implicat în fotografie, am început să merg și la alt gen de evenimente.

Am continuat să evoluez și să îmi schimb aparatura. Am mai folosit cu succes un Nikon D7100, obiectiv Sigma Art 18-35mm 1.8 după care a urmat mult așteptatul upgrade la senzor full frame. Între timp datorită performanței slabe a obiectivului de la Sigma, am facut un efort și am luat primul obiectiv cu adevarat profesional Nikon 24-70 2.8G, iar nu după mult timp un aparat de fotografiat full frame Nikon D610. Am completat trusa cu blițuri Nikon, declanșatoare Phottix, carduri Sandisk, baterii Panasonic Eneloop. Pentru fotografiile de portret am achiziționat un obiectiv 85mm 1.8G de la Nikon, iar pentru situații de lumină scazută și rezervă 35mm 1.8G ED tot de la Nikon. În 2018 am adăugat trusei încă un aparat de fotografiat puțin mai bun ca precedentul, Nikon D750.

A venit 2019, anul în care am renunțat la inginerie și am demisionat. Echipamentul a mai "suferit" niște schimbări majore și anume am achiziționat primul aparat mirrorless, Nikon Z6 împreună cu obiectivul 24-70 2.8S. Sistemul de iluminare a fost și el modificat. Folosesc un bliț micuț dedicat mirrorless, Godox TT350 care are funcție de declanșator și receptor incorporat. Tot în același sistem mai folosesc un declanșator Godox XPro și două receptoare Godox X1.

Echipament actual:

  • Aparat foto Nikon Z6
  • Aparat foto Nikon D750
  • Obiectiv Nikon 24-70 2.8S
  • Obiectiv Nikon 35mm 1.8G ED
  • Obiectiv Nikon 85mm 1.8G
  • Flash Godox TT350
  • Flash Nikon SB-700 (3x)
  • Declanșator flash Godox XPro
  • Receptoare Godox X1

Experiența în utilizare

Înca de la primul DSLR Nikon, am rămas cu același brand. Obiectivele în general se consideră a fi o investiție. Datorită experienței și siguranței oferite de-a lungul anilor, am continuat tot cu Nikon chiar și la trecerea către noua generație de aparate profesionale, mirrorless. Încă de la primele fotografii cu Nikon Z6 (firmware 2.0), experiența a fost una placută cu un feeling familiar. Viteza, acuratețea, vizorul, ecranul, butoanele, toate sunt excelente în comparație cu ce am folosit. Autofocusul este mai bun și repetabilitatea este excelentă. Greutatea redusă a echipamentului este un bonus și un aspect important.

Momentan, obiectivul meu de bază este 24-70 2.8S. Mulți fotografi consideră că un obiectiv cu o focală fixă te face mai creativ. Din experiența mea de utilizare, obiectivele zoom mă fac mai creativ și aici nu ma refer la faptul ca prefer să dau zoom în loc să îmi mișc picioarele. În majoritatea situaților folosesc focala 35mm și 24mm, dar diferitele situații și locuri cer și alte focale precum 50 sau 70mm. Îmi place să mă apropii de oameni cu 24mm sau să surprind detalii de la distanță cu 70mm.

Stații de lucru

De-a lungul anilor am folosit diferite sisteme cu Windows, iar in 2016 am făcut saltul către un Macbook Pro 13 inch. După acomodarea cu sistemul de operare macOS, am achiziționat Macbook Pro 15 inch 2018. Editarea o fac pe laptop, iar stocarea pe un desktop cu Windows și backup pe hard discuri externe. Îmi place foarte mult ecosistemul Apple, dar în același timp nu pot renunța la un desktop personalizat cu Windows.

  • MBP (2.6 ghz, 16gb ram, ssd 512gb)
  • Hard disc arhivă 2TB
  • Hard disc backup 4TB
  • Mouse Logitech MX Master 2s

Software și mod de lucru

După fotografierea unui eveniment, fotografiile le stochez pe calculator și realizez o copie pe un hard extern ca backup. Ulterior când urmează să procesez evenimentul, le copiez în laptop unde urmează a fi lucrate și exportate. Programele care le folosesc pentru post procesare sunt de la Adobe. Sortarea și editarea o fac în Lightroom. Folosesc două maxim trei preseturi ca punct de plecare și ajustare ulterioară. Am preseturi pentru brush-uri cu care scot în evidență subiecții sau uneori pentru finisarea pielii feței. Încerc mereu să ascund ferestrele inutile pentru a putea vedea fotografia în cauza cât mai mare. Folosesc deasemenea diferite scurtături atât pe tastatură, mouse, cât și pe touch bar.

Livrarea fotografiilor o fac printr-o galerie online specializată pentru fotografie, Pixieset, care permite accesarea acestora de pe orice dispozitiv. Tot aici, clienții pot să își realizeze liste cu fotografii pentru printare sau album.